fbpx
Selecteer een pagina

Als kleine ondernemer is positioneren niet nodig?

Het is zondag 12 juli, half negen, het avondzonnetje schijnt en daar wil ik nog even van genieten. Sinds kort heb ik podcasts ontdekt. Iets dat al heel lang bestaat en sinds een jaar, of misschien langer, pin me er niet op vast, een vogelvlucht heeft genomen. Tijdens mijn wandeling luister ik dus naar een podcast. Die van IMU over merkbelofte; essentieel of overbodig. Ik vind het essentieel, zij dachten er toch anders over.

Daarin geven ze aan dat je ‘why’ vinden zo’n hype is tegenwoordig. Daar ben ik het mee eens, dit wordt veel te groot gemaakt. Ook geven ze aan dat je als ondernemer niet te veel tijd en zeker geen geld aan branding moet besteden, want het maakt je klant niet uit of jouw logo groen of geel is. Daar ben ik het niet mee eens. Branding is overigens veel meer dan alleen je huisstijl, maar je logo is ook hetgeen waar jij voor staat. Lever jij topkwaliteit in je werk, dan wil je dit ook uitstralen. Heb je een onderneming dat natuurlijke producten verkoopt, dan gebruik je natuurlijke kleuren.

Geld verdienen is een uitkomst, geen doel

Ook gaven zijn aan dat je niet persé een missie of een visie hoeft te hebben en dat de meeste deze termen niet eens uit elkaar kunnen houden. Dat laatste klopt, maar niet weten waarvoor je het doet of waarvoor je staat, maakt het ondernemen toch een stuk lastiger. Natuurlijk kan het zo zijn dat je bent gaan ondernemen om veel geld te verdienen. Echter is dit toch niet hetgeen dat je daadwerkelijke doel is, het is een uitkomst van het behalen van je doel. Om veel geld te verdienen moet je veel verkopen en geloven in hetgeen dat je verkoopt, anders lukt je dat niet.

Geloof in je product of dienst

Dat geloven in je product of dienst, weten waar je voor staat is echt wel van belang. Ook als kleine ondernemer en zeker in tijden waar er zoveel aanbieders zijn. Waarom? Je neemt je positie in. En deze positie spreekt de een aan en de ander niet. Die ene is jouw klant, die andere niet. Die ene voelt zich op zijn gemak bij jouw verhaal en kiest daarom voor jou en niet de andere aanbieder met hetzelfde product of dezelfde dienst. Jij moet kiezen om gekozen te worden.

En nee dat hoeft geen overdreven of geforceerd verhaal te zijn. Dat geven de mannen van IMU ook aan; doordat je het gevoel hebt dat je een missie en een visie moet hebben, ga je het forceren. Dat klopt, maar het zit er echt wel. Het is alleen niet altijd super groot. Als jouw missie is om de wereld te verbeteren, helemaal prima. Net zo prima is dat jij je klant woongenot wil bieden door strak gestucte muren. Of een gezonde huid geeft door de gezichtsbehandelingen die jij aanbiedt. Het is de uitkomst van hetgeen dat jij aanbiedt, dat waar jij voor staat, jouw belofte en dat maakt je aantrekkelijk voor jouw klant.

Vind jij het ook essentieel om jouw positie als ondernemer in te nemen en jouw merkbelofte te laten zien? Dan help ik je graag deze te vinden en scherp neer te zetten. Je vindt er meer over op mijn aanbod pagina